Terapia “ACP-PRP” pranë Poliklinikës LifePLus në Tiranë vjen në nivelet më të larta falë përvojës mbi 30 vjeçare të gjigandit ndërkombëtar, Arthrex. Kjo kompani – me mbi 3000 punonjës në mbarë botën në fushën e kërkimit, zhvillimit dhe shitjes – ka luajtur dhe vazhdon të luajë një rol kyç në zhvillimin e trajtimeve të reja për sëmundjet e ndryshme artikulare. Në ditët e sotme, Arthrex njihet si kompania lider në fushën e kirurgjisë ortopedike rikonstruktive.

Shërimi i indeve të dëmtuara apo të inflamuara përfshin një sërë procesesh natyrore komplekse dhe të përshtatura me përpikmëri nga organizmi. Trombocitet (pllakëzat e gjakut) luajnë një rol të rëndësishëm në këtë proces. Në vendin e dëmtimit ato çlirojnë faktorë rritjeje, që i japin fillesë restaurimit të indit të dëmtuar dhe frenojnë proceset inflamatore të dhimbshme. Pikërisht mbi këto pro­cese bazohet edhe i gjithë mekanizmi i Terapisë “ACP-PRP” (Autologous Conditioned Plasma – Platelet Rich Plasma). Nëpërmjet përqendrimit të lartë të faktorëve të rritjes, kjo terapi mbështet fuqishëm dhe brenda një kohe shumë të shpejtë proceset vetëshëruese të trupit të njeriut.

KUR PËRDORET TERAPIA “ACP-PRP”?

  • NË RASTET E DËMTIMEVE SPORTIVE – Nëse aktualisht jeni në një proces rehabilitimi ose jeni duke u trajtuar për një dëmtim sportiv, falë kësaj terapie, ju mund të mbështesni proceset vetëshëruese të trupit tuaj. ACP mund të mbështesë procesin e shërimit në shumicën e dëmtimeve të sistemit lokomotor, duke përfshirë ligamentet dhe tendinet, si edhe në dëmtimet muskulare dhe tendinitin;
  • NË TRAJTIMIN E OSTEOARTRITIT – Shpesh aktiviteti fizik kufizohet nga osteoartriti. Simptomat tipike në fazat e hershme të osteoartritit përfshijnë dhimbjen artikulare dhe ngurtësimin e mëngjesit. Një tjetër simptomë tipike është dhimbja që pason ecjet e shkurtra pas periudhave të gjata të mungesës së aktivitetit. Këto simptoma shkaktohen nga degjenerimi i kërcit artikular. Terapia “ACP-PRP” ka rezultuar të jetë shumë efikase për trajtimin e pacientëve që vuajnë nga simptomat e osteoartritit të lehtë ose të moderuar (Grada I-III) dhe të dhimbshëm;
  • NË FAZËN POST-OPERATORE TË PACIENTIT – përdorimi i kësaj terapie në fazën post-operatore, falë faktorëve të rritjes dhe proceseve vetë-shëruese, i krijon kushte të arta pacientit për të patur një rekuperim shumë më të shpejtë.

SI REALIZOHET PROCEDURA E TERAPISË?

  • Gjaku i pacientit merret nga një venë e krahut;
  • Një procedurë centrifuguese dhe ndarjeje, nxjerr dhe përqendron substancat e dëshiruara të trupit (ACP – Plazma Autologe e Përpunuar);
  • Më pas, substancat e dëshiruara injektohen në zonën e prekur.

AVANTAZHET PËR PACIENTIN:

  • Është procedurë ambulatore;
  • Proces shumë i shpejtë (më pak se 30 minuta);
  • Substanca aktive ka origjinë nga vetë trupi i pacientit. Për këtë arsye, pranohet shumë mirë dhe jep rezultat të dukshëm brenda një kohe të shkurtër.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This field is required.

This field is required.